Web hosting usluge

Tech

Bruno Vučica 242 prikaza ostavi komentar

Ako želiš zakupiti web hosting za smještaj svojih web stranica vrlo vjerojatno ćeš biti pretrpan ponudama i opcijama koje web hosting provajderi nude. Kako bi odabrao najbolju vrstu web hostinga i onu koja odgovara tvojim potrebama, prvo je potrebno da znaš razliku između njih.

Besplatni hosting

Besplatni hosting može biti dobar izbor ako želiš kreirati jednostavnu web stranicu iz zabave. Vrlo često je brzina u tom hosting okruženju spora, stranice su offline i pune su reklamnih banera. Neke tvtke zahtjevaju da zakupiš domenu kako bi dobio besplatan web hosting dok druge nude besplatnu poddomenu kao mojeime.nekiwebhosting.com.

Shared hosting

U zajedničkom hosting okruženju ti i ostali vlasnici web stranica dijelite jedan server i aplikacije instalirane na njemu i zato je pristupačan cijenom. Napominjem da zakup ove vrste web hosting usluge ne garantira super brzinu tvojih web stranica niti da će biti 100% online. Najveći nedostatak zajedničkog hostinga je taj što na jednom poslužitelju može biti stotine web stranica i samo jedna popularna stranica može usporiti rad ostalih web stranica.

Reseller hosting

Reseller hosting je zapravo zajednički hosting, ali sa dodatnim opcijama koje ti omogućavaju da preprodaješ web hosting usluge i možda dodatno zaradiš. Mislim da je ova vrsta web hostinga idealna za one koji nude izradu web stranica pa žele imati sve klijente pod jednim krovom.

VPS hosting

Virtual Private Server je također u zajedničkom hosting okruženju, ali djeluje sam za sebe. Znači da za puno manju cijenu dobivaš performanse dedicated servera i ova opcija je logična nakon shared hostinga.

Dedicated hosting

U namjenskom hosting okruženju imaš cijeli web poslužitelj za sebe što omogućuje brži rad i bolje performanse pošto ne dijeliš resurse sa drugim vlasnicima web stranica. To znači da sam snosiš troškove rada poslužitelja u cijelosti. Ovo je dobar izbor za web stranice koje zahtjevaju puno resursa ili višu razinu sigurnosti.

Collocated hosting

Ovo je već za znalce i profesionalce. Ova skupa vrsta web hostinga ti omogućava da svoj vlastiti web poslužitelj smjestiš u iznajmljeni prostor davatelja usluga što ti daje potpunu kontrolu.

Nažalost, potraga za kvalitetnim web hosting provajderom može biti mukotrpna i dugotrajna s obzirom da je tržište veliko. Strani web hosting provajderi nude puno više za manju cijenu, a hrvatski puno manje za višu cijenu. Probao sam mnoštvo stranih i hrvatskih, a dobitnici su hrvatski provajderi i to ne svi. Po mom iskustvu samo ih je pet koji svoj posao obavljaju kako treba i imaju neograničeno strpljenje prema klijentima.

Bez obzira koliko skuplji bili budite sigurni da im je korisnička podrška puno bolja u odnosu na ostale što će pogotovo cijeniti oni koji se nikada nisu susretali sa web hostingom. Ne kažem da nećeš pronaći kvalitetnog stranog web hosting provajdera, ali će ti zasigurno biti malo teže.

Ostavite komentar