Vitalno značenje kolagena

Lifestyle

Tonka Kovačić 196 prikaza ostavi komentar

Što je kolagen?

Kolagen je protein izgrađen od aminokiselina i od svih bjelančevina u ljudskom organizmu kolagena je najviše. Tipične aminokiseline kolagena su - glicin, prolin, hidroksiprolin i arginin, a zanimljivo je da kolagen čini oko 30% proteina unutar tijela te 70% proteina na koži.

Upravo je kolagen glavna komponenta kože, kostiju, noktiju i vezivnog tkiva. Za elastičnost kože kolagen je od vitalnog značenja što znači da je on dio vezivnog tkiva koje pomaže u čvrstoći, gipkosti i obnovi stanica kože. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje a naše se tijelo mijenja, bora je sve više, koža gubi napetost, tanja je i suha, kosa gubi sjaj i postaje beživotna.

Sva tkiva, kosti, ligamenti, tetive i sami mišići sastoje se od proteina, a jedan od najvažnijih proteina zove se KOLAGEN.

U nedostatku kolagena dolazi do promjena, tijelo se mijenja, bole nas tetive, ligamenti postaju manje elastični, zglobovi kruti, dolazi do poremećaja koštano-mišićnog sustava te poremećaja u funkciji imunološkog sustava. Kako starimo, stopa obnove pada pa poslije 25. godina tijelo gubi kolagen po stopi od 1,5% godišnje.

Kolagen je također prisutan u svim glatkim mišićnim tkivima, probavnom traktu, krvi, srcu, žući, bubrezima, mokraćnom mjehuru, u rožnici, hrskavici koja drži stanice i tkiva zajedno.

Pet najčešćih vrsta kolagena

Tip I kolagen se nalazi u cijelom tijelu, osim u hrskavičnim tkivima.
Nalazi se u koži, tetivama, zubima, organima i glavni je sastojak kostiju.
Više od 90% kolagena u tijelu je tip I.

Tip II kolagen je glavna komponenta hrskavice.
Čini 50% svih proteina u hrskavici i 85-90% kolagena zglobne hrskavice.

Tip III kolagen nalazi se u koži, plućima i vaskularnom sustavu.

Tip IV kolagen tvori bazu stanica bazalne membrane, leća oka.

Tip V kolagen tvori stanične površine, kosu i posteljicu.

Nedostatak kolagena može se nadoknaditi prirodnim putem ili kao dodatak prehrani, a nudi se i primjenjuje u različitim oblicima, u prahu, tabletama, kapsulama ili tekućim napitcima.

Ostavite komentar