Mlijeko poslije vježbanja

Sport

Bruno Vučica 210 prikaza ostavi komentar

Istraživanja su još uvijek ograničena, ali studije za sada pokazuju da mlijeko može biti vrlo učinkovito piće poslije vježbanja. Blagotvorni učinci konzumiranja mlijeka nakon vježbanja se odnose na rast mišića, gubitak masnoće i rehidraciju. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" je utvrdilo da konzumiranje mlijeka nakon vježbanja dovodi do veće hipertrofije mišića, veće mišićne mase i veći pad tjelesne masti od konzumiranja sojinih napitaka s makronutrijentima (ugljikohidrati, proteini, masti). Druga studija objavljena u časopisu "British Journal of Nutrition" pokazala je da je mlijeko s malim postotkom masnoće bolji napitak za rehidreaciju nakon treninga nego trenutno dostupni komercijalni sportski napici. Pročitajte ostatak ovog članka kako biste saznali više.

Mlijeko i rast mišića

Što to sadrži mlijeko da je tako dobro popiti ga nakon nakon vježbanja? Većina dizača utega i bodybuildera zna da će ono što konzumiraju nakon vježbanja utjecati na rezultate treninga. Obično smo zabrinuti sa sastavom i količinom proteina, jer se protein općenito smatra ključnom prehrambenom komponentom koja je potrebna za rast mišića. Mlijeko ne samo da ima visoku količinu proteina (250 mililitara obranog mlijeka s 0.5% mliječne masti ima oko devet grama proteina), nego je vrsta proteina u mlijeku također pogodna za rast mišića. Kazein i proteini sirutke su prisutni u mlijeku u omjeru od oko tri prema jedan. Kazein je vrsta proteina koja se probavlja i apsorbira sporije od većine drugih kombinacija proteina, stvarajući relativno duge periode koncentracije aminokiselina koje su neophodne za rast mišića. Protein sirutke u mlijeku ima puno aminokiselina razgranatog lanca koji se smatraju bitnim za metabolizam mišića i sintezu.

Ugljikohidrati u mlijeku, baš kao i proteini, pozitivno utječu na sintezu mišića ako se konzumiraju odmah nakon treninga otpora. Izvor ugljikohidrata u mlijeku je njegova laktoza (250 mililitara obranog mlijeka s 0.5% mliječne masti ima oko dvanaest grama ugljikohidrata).

Mlijeko i gubitak masnoća

Kako nam mlijeko može pomoći da izgubimo koji kilogram tjelesne težine? Pa, čini se da kalcij koji se nalazi u velikim količinama u mlijeku, može smanjiti količinu masnoće koja je pohranjena u našim adipocitima, ili masnim stanicama. Mlijeko također može povećati brzinu kojom naše tijelo razgrađuje masnoće koje su već pohranjene. Nadalje, učinci kalcija na gubitak masnoće su izraženiji kada se kalcij dobiva iz mlijeka, u odnosu na kalcij iz multivitaminskih dodataka prehrani. To je vjerojatno zbog dodatnih aktivnih tvari u mlijeku koji rade u tandemu s kalcijem da povećaju njegove učinke.

Mlijeko i rehidracija

Visoka koncentracija elektrolita u mlijeku (250 mililitara obranog mlijeka s 0.5% mliječne masti ima oko 100 miligrama natrija i 400 miligrama kalija) može produžiti zadržavanje tekućine i nakon toga poboljšati hidrataciju. Dakle, nakon vježbanja nije potrebno potrošiti puno novca na sportska pića, samo popijte jednu čašu mlijeka.

Koju vrstu mlijeka treba piti?

Pijte obrano mlijeko. Ono ima vrlo malo kalorija i gotovo da nema masti, ali ima isti sadržaj proteina, ugljikohidrata, kalcija i elektrolita kao i masnija mlijeka.

Ostavite komentar